Private View – Concertgebouw Brugge, 14/11/2015

Componiste Annelies Van Parys vroeg me vorig jaar of ik zin had om haar eerste opera te schrijven. Yes O yes! Ze had twee thema’s voor ogen: voyeurisme en sociale isolatie. En een ferme scheut Hitchcock. Dus deden we dat.

Private View speelt zich af binnen de besloten wereld van een flatgebouw; de bewoners hebben zich volledig teruggeplooid op zichzelf, en kennen hun buren nauwelijks. Ook de personages in het scenario van Gaea Schoeters en het speelse, dubbelzinnige libretto van Jen Hadfield zijn gereduceerd tot archetypes, metaforen voor intermenselijke relatiepatronen, die enkel uitgetekend zijn via hun handelen of niet-handelen. De zangers van de Neue Vocalsolisten zijn in de regie van Tom Creed niet langer klassieke protagonisten; ze worden door het 33 ⅓ collective ‘geneutraliseerd’ tot ‘operatoren’, een doelbewuste ingreep. Met found footage uit oude films stuwt het videocollectief het verhaal op ambigue wijze voort; niets is eenduidig waar of onwaar, alles blijft voor interpretatie vatbaar.

Meer info & tickets hier.

Gemist? We spelen ook nog 29-31 oktober in Berlijn, 5/11 in Den Bosch en 27-28/11 in Luxemburg. Amsterdam, Londen & Bergen zijn voor volgend jaar.