Scoop #DSOpinie
29/01/2016 –
‘Waren de Joden die in de jaren ’30 op de vlucht sloegen voor de nazi’s ook een “troep migranten”? – The Independent
Vergelijken met de jaren ’30 is onkies. Dat doet men niet, voor de sereniteit van het debat. Reductio ad Hitlerum roept diegene die zich aangevallen wordt dan, en verklaart daarmee de beschuldiging ongeldig. Maar zo bedoelde de Amerikaanse filosoof Leo Strauss het niet helemaal, toen hij de term bedacht. Soms is het uitspelen van Hitler een vals redenaarstrucje, maar niet alle vergelijkingen met de jaren ’30 zijn per definitie onwaar. Deze week waren het er opvallend veel. Ik verzamel ze even. Kan u zelf beslissen of u ze misschien toch iets over de huidige tijd zouden kunnen zeggen.
Brits premier David Cameron was de eerste die van de lat kreeg. Slecht idee om precies op Holocaust Memorial Day de bewoners van de vluchtelingenkampen in Calais een “troep migranten” te noemen. Eerder had hij het ook al over een “zwerm vluchtelingen”, alsof het vliegen of ander ongedierte betreft. Want is dat niet één van de lessen van de Holocaust: dat het ontmenselijken van mensen het begin van het einde is?
“Soms is blijven zich verzetten, soms uit verzet zich in vertrekken.” Christiane Taubira, Twitter
Met die woorden trok de Franse minister van Justitie de deur van haar kabinet achter zich dicht. Aanleiding voor haar ontslag: Hollande’s voorstel de dubbele nationaliteit te ontnemen aan veroordeelde terroristen, ook als ze als Fransman geboren zijn. Taubira vindt het voorstel een regelrechte aanslag op het democratische basisprincipe van gelijkheid tussen burgers. Iets waar we beter niet zo slordig mee zouden omspringen, zeker niet voor een maatregel met een “marginale efficiëntie.”
“We gaan veel tv-reeksen moeten draaien om dit goed te maken.” Actrice Sofie Gråbøl in The Guardian
Paars van woede werd Louis Michel tijdens het debat over de Deense asielmaatregelen, die volgens hem evenzeer “een aanval op onze fundamentele waarden” zijn. Hij noemde het voorstel om de bezittingen van asielzoekers te confisqueren om hen te laten meebetalen voor hun opvang “Europa onwaardig.” Sofie Gråbøl, de ster uit de Deense topcrimi The Killing, valt hem bij: ook zij heeft het moeilijk nog trots te zijn op haar land. Want mensen die alles kwijt zijn geraakt hun laatste bezittingen afnemen, dat doe je niet. “Als zoiets een wet kan worden, wat is dan het volgende?” Dat de asielzoekers voorwerpen van sentimentele waarde mogen behouden, vindt ze een schrale troost. “Je gaat als één van de rijkste landen van de wereld toch niet met iemand die wekenlang op de vlucht was discussiëren over de al dan niet sentimentele waarde van zijn gouden halsketting?”
“Misschien moet Open VLD Louis Michel uitnodigen op hun partijbureau over #Koksijde?” Kristof Calvo op Twitter.
Ook in eigen land verslikte het beleid zich in de asielcrisis. Ruikt een zwembadverbod voor asielzoekers niet een beetje naar rassenscheiding? De Duitse zender WDR deed onlangs een interessant verborgen-camera-experiment op een bus in Essen: asielzoekers werden aangemaand achterin plaats te nemen, omdat de andere zitplaatsen vanaf nu voorbehouden waren voor Duitsers. Dat leidde —godzijdank— tot flink protest bij de reizigers. Of zoals één dame het stelde: “Ik heb de nazi-tijd nog meegemaakt. Dat nooit meer. Die man blijft hier zitten.”
“Alleen onder de nazi’s sloten we 400000 mensen op in kampen.” Grieks Minister van Migratie Iannis Mouzalas, BBC Newsnight
Mouzalas is niet te spreken over een aantal suggesties voor de opvang van asielzoekers die gedaan werden op de informele vergadering van EU-ministers. “De Belgische minister zei: ‘duw ze terug de zee in, ga tegen de wet in. Ik ben bang. Het kan me niet schelen als je ze verdrinkt’.” Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken noemt die uitspraak grotesk; dat heeft hij niet gezegd. Het Nederlandse voorzitterschap wil niet reageren om zijn neutraliteit niet in gevaar te brengen. Dat voelt een tikje wrang, want terwijl we met z’n allen rustig verder debatteren, formeel en informeel, ziet de werkelijkheid op zee er helaas heel anders uit.
“Een moeder probeerde me haar baby te overhandigen. Ik schudde mijn hoofd en voer weg.” –Redder Simon Lewis, vrijwilliger in de Egeïsche zee, CNN
Stel het je voor. Een wanhopige moeder probeert haar baby in veiligheid te brengen door hem naar een langsvarende reddingsboot te gooien. Die weigert het kind aan te nemen. Mag niet van de wet. Want wie vluchtelingen helpt het vasteland te bereiken, maakt zich schuldig aan mensensmokkel en riskeert vijf jaar cel. En dus keek de Australische kustredder Simon Lewis, als vrijwilliger aan de slag in Griekenland, machteloos toe hoe 31 mensen onder zijn ogen verdronken. Want de vluchtelingen bevonden zich nog in Turkse wateren, aan de overkant van een onzichtbare grens. En de wet is nu eenmaal de wet. Geen slecht woord over die Australiër, die meer dan 500 mensen wel redde, maar zijn dergelijke regels niet een beetje van god los? En verschuilen we ons niet net iets te makkelijk achter de letter van de wet?
“Ik was geen verantwoordelijke leider, en dus voel ik me niet schuldig.” SS-kolonel Adolf Eichmann – Al Jazeera
Israël maakte deze week het gratieverzoek van SS-kolonel Adolf Eichmann publiek. In de handgeschreven brief vraagt de ‘boekhouder van het naziregime’ de omzetting van zijn doodstraf in levenslang. Spijt betoont hij niet: hij was tenslotte niet meer dan een “instrument” in de handen van de leiders die verantwoordelijk waren voor het doden van zes miljoen Joden in de Tweede Wereldoorlog. President Yitzhak Ben-Zvi dacht daar anders over; Eichmann werd in ’62 opgehangen. Het is de enige uitgevoerde doodstraf in Israël ooit.
“Vier op de tien Vlaamse jongeren willen doodstraf herinvoeren” – Knack
Als het aan de Vlaamse jongeren ligt, doen wij dat hier binnenkort beter. De Vlaamse jeugd vindt dat de criminaliteit strenger moet worden aangepakt en deinst zelfs niet terug voor extreme maatregelen zoals de instelling van een avondklok in probleemwijken, veroordelingen zonder proces en het als volwassenen berechten van minderjarigen. Volgens criminoloog Arne De Boeck komt hun houding voort uit maatschappelijk onbehagen, een toenemend onveiligheidsgevoel en een verlies van het geloof in de politiek. De jongeren “maken zich zorgen over de samenleving.” Vraag is of de samenleving zich niet beter zorgen zou maken over de jongeren, of over de democratie in het algemeen als haar jongeren zo’n uitspraken doen? De Boeck sust: de jongeren oordelen veel milder als “we ze beter informeren”. Toch maar niet te snel die lesuren van 50 minuten afschaffen dan. Of misschien moeten we de jeugd op stage sturen in de Egeïsche zee?
“Is dit het jongetje in het plastic Messi-shirt?” – BBC
Sorry — nu denkt u natuurlijk weer aan verdrinkende babies bij uw ontbijt. Gelukkig vindt de pers altijd een gewetenssussertje. Deze week is dat de Afghaanse kleuter Murtaza Ahmadi, klaarblijkelijk een grote fan van Lionel Messi, die, omdat hij geen echt T-shirt kan betalen, een voetbaltruitje maakte van een gestreept plastic zakje. Natuurlijk stuurt de spits hem nu een echt T-shirt toe. Want zijn ze niet om op te eten, die Afghaantjes? Zolang ze in hun eigen land blijven?