scoop #DSOpinie
DSOpinie, 19/05/2016 –
Erdogan, wat is dat toch een leuke man. (De Volkskrant)
“Hij is innemend, sympathiek, kan tegen grapjes en kritiek”, “perfect de glooiing van zijn wang, alleen zijn arm is nogal lang”. Vrolijk rijmend steekt cabaretier Theo Maassen de draak met de Turkse President nadat een Duitse rechter zijn collega satiricus Jan Böhmermann verbood bepaalde delen van zijn gedicht over Erdogan nog voor te dragen. Wat natuurlijk genoeg is om Maassen op ideeën te brengen: “geitjes aaien maakt hem blij, maar daar blijft het dan ook bij.”
“Censuur werkt.” (De Correspondent)
Maassen zal er wel mee wegkomen. De Chinese blogger Lei, die niet over geitjes repte maar zich wel kritisch uitliet over de censuur in China, werd offline gehaald. Sinds 2013 filtert The Great Firewall alles weg wat het regime niet bevalt. Voordien was het beter: toen vormde de censuur nog een uitdaging voor de creativiteit. Toen volstonden slimme omschrijvingen als ‘harige ham’ voor Mao of ‘lege kruk’ voor mensenrechtenactivist Liu Xiaobo nog om door de mazen van het net te glippen. Tegenwoordig lukt dat niet meer, en ontsnappen alleen handige cybertechneuten nog aan de controle.
“Hoe dichter je de bergtop nadert, hoe harder de wind waait en hoe steiler de weg wordt.” (The Guardian)
Dit is geen citaat uit het dagboek van George Mallory, maar nog zo’n staaltje van Oosterse verpakkingskunst. Geef toe, leest u hierin een herenigingsverzoek van Noord-Korea aan het Zuiden? Volgens Pyongyang ligt het succes van hun nucleaire programma aan de basis van een geslaagde en evenwichtige hereniging; de tegenwind uit Seoul duidt er alleen maar op dat het doel bijna is bereikt. Het is maar hoe je ’t verkoopt.
“Vergelijk het met sneeuwkettingen als je op vakantie gaat.” (De Standaard)
Wat die spleetogen kunnen, kunnen wij beter, dacht de Belgische legertop. En prompt bedacht generaal-majoor Vansina bovenstaande metafoor om uit te leggen dat het wettelijk mogelijk maken van het inzetten van F16’s boven Syrïe niet per se wil zeggen dat we daar daadwerkelijk gaan bombarderen. Ach, dacht Premier Michel, voor aanpassingen aan het wagenpark hoef ik het parlement niet te raadplegen. En hij zette eigenhandig het licht op groen voor het gebruik van sneeuwkettingen in het Midden-Oosten. Beetje jammer wel voor de Syrische burgers: daar slaat die metafoor straks wel in als een bom.
“Trump heeft het recht beledigend te zijn.” (JK Rowling, The Guardian)
Donald Trump verdoet zijn tijd niet met het zoeken naar metaforen; hij gaat voor de rechtstreekse aanpak. Iets te rechtstreeks, vinden nogal wat vrouwen. Ze beschuldigen de presidentskandidaat in de New York Times van ongepaste uitspraken en ongewenste intimiteiten. De krant publiceerde ook een lijst van de 217 mensen, plaatsen en dingen die Trump op Twitter beledigde. Ongehoord, maar al die grove uitlatingen zijn geen reden om de man uit Engeland te weren, vindt JK Rowling. Integendeel. “Hetzelfde recht op vrije meningsuiting dat hem toelaat zulke dingen te zeggen, geeft mij de vrijheid hem een kwezel te noemen. Als we de vrijheden gaan inperken van al wie ons beledigt, zijn we niet beter dan tirannen die mensen daarvoor in de gevangenis gooien.” Waarmee we niet Erdogan bedoelen. We zouden niet durven.
“Het nieuwe kabinet van Brazilië is wel erg blank en mannelijk.” (NRC)
In Brazilië houden ze zich niet bezig met het beledigen van staatshoofden. Daar bonjouren ze die gewoon buiten. Exit Dilma Rousseff, enter Michel Temer met een integraal mannelijke regering: een trieste primeur sinds de val van de dictatuur in ’84. Dat ze zich al uitspraken tegen abortus en pro-wapenbezit, zal wel toeval zijn.
“Volgens 3 op 10 Vlamingen is er iets mis met wie zich geen man of vrouw voelt.” (HLN)
Beter mannen dan twijfelgevallen, vindt de Vlaming. Uit een onderzoek van de Vlaamse Regering blijkt dat ruim een kwart zich op zijn ongemak voelt bij mensen waarvan het geslacht niet duidelijk is en 1 op 10 zelfs zijn beste vriend aan de deur zou zetten als die van geslacht verandert. De Vlaamse overheid mag dan wel proberen transgender-werknemers aan te trekken met het invoeren van gender-neutrale toiletten, het lijkt erop dat er ook buiten het kleinste kamertje nog werk aan de winkel is.
“Transgender zijn is geen geestesziekte of gedragsprobleem.” (The Independent)
Denemarken vindt dat de Wereldgezondheidsorganisatie moet opschieten met het aanpassen van haar classificatie van trans- en intergenders, die volgens hun richtlijnen nog steeds ziek zijn. De Internationale dag tegen Homo- en Transfobie inspireerde ook Canada dat de discriminatie van transgenders bij wet verbood; Mexico laat vanaf nu geslachtsverandering op het geboortecertificaat toe. En Pearl Jam cancelde zijn concert in North-Carolina als protest tegen de omstreden wc-wet die zegt dat transgenders het toilet moeten gebruiken dat hoort bij het geslacht dat op hun paspoort staat. To pee or not to pee, and above all where to pee, that is the new question.
“Ik ben niet met Sharon Stone naar bed geweest. Mijn vrouw vond het geen goed idee.” (Paul Verhoeven in Humo)
In elk geval niet naast de pot, vond Mevrouw Verhoeven. Haar man mag haar dankbaar zijn, vooral omdat “Sharon als vrouw niet zo erg verschilt van haar personage in Basic Instinct.” Het heldere inzicht van vrouwlief heeft hem dus een ijspriem tussen de ribben gescheeld. De regisseur legt ook uit waarom hij zijn nieuwe film Elle in Frankrijk en niet in de VS draaide: “Verkrachting is in Amerika een politiek incorrect ding. De financiering kwam niet rond.” Gelukkig kan Trump met gemak zijn eigen campagne financieren. En trouwens, wat zijn nu wat verbale ongewenste intimiteiten en ongevraagde kussen op de mond? Daar dienen vrouwen toch voor?