scoop #DSOpinie

DSOpinie, 30/09/2016 –

“N-VA heeft nalatenschap Volksunie helemaal verworpen.” CD&V-Kamerfractieleider Servais Verherstraeten, De Zondag

Blijkbaar vinden niet alleen Vuye en Wouters dat de N-VA zich te ver van zijn Vlaamse koers bevindt; ook Verherstraeten verbaast zich over het gebrek aan een communautair plan. Nochtans lijkt het erop dat de N-VA de ware geest van de VU meer dan ooit heeft teruggevonden: een partij die altijd een beetje barst voor België dat doet, is dat niet altijd al de kern van het Vlaams-nationalisme geweest?

“Als ik een stalinist was, had ik jaar geleden al een nekschot gegeven.” N-VA voorzitter De Wever

Een slecht flamingant, een stalinist, een dictator: de partijvoorzitter had een lastige week. Niet alleen ontschoot zijn gebruikelijke koelbloedigheid hem, ook zijn woordkeuze was verre van ideaal. Gelukkig liep de goedkeuring van zijn Fase V-veiligheidsplan even stroef als Objectief V, anders was hij preventief opgepakt voor het uiten van doodsbedreigingen.

(…)” N-VA voorzitter De Wever, Touché, Radio1

Tijd voor vermenselijking. Het was geleden van de begrafenis van Marie-Rose Morel dat we De Wever nog zagen huilen, maar toen Friedl Lesage hem vroeg wat hij zijn overleden vader nog had willen zeggen, kon de partijvoorzitter zijn tranen niet bedwingen. Enkel een onmens –of een goede spindoctor- ziet in zo’n opwelling van emoties een tactische zet. Het is niet omdat verdriet op het politiek perfecte moment komt, dat het minder oprecht is. Al sluit het prachtig aan bij de partijtraditie: van Bart naar Bert in 3 seconden.

“Wel, eigenlijk …” Hillary Clinton

Hillary keek wel uit voor tranen tijdens het presidentsdebat. Want wat een man menselijk maakt, maakt een vrouw zwak; dat weet ze, helaas uit ervaring, verdomd goed. Of het is fake – een eigenschap die ook uitsluitend aan vrouwen wordt toegedicht. Zo zijn er tientallen gendervalkuilen: een vrouw die een man onderbreekt is agressief, zegt ze te weinig, is ze een mak lam. Hillary keerde meesterlijk een mannentrucje om en hield het bij womansplaining: hoewel Trump haar 51 keer onderbrak, bleef ze glimlachen, om vervolgens 10x terug te slaan met ‘Wel, eigenlijk…’ en een reeks feiten. Ergerlijk? Misschien. Efficiënt? Zeker. Binnen de kortste keren had ze Trump zover dat hij zijn geduld verloor.

 

“Mijn beste eigenschap is mijn karakter. Ik weet hoe ik moet winnen, zij niet.” Donald Trump

Niet bepaald een rationeel argument. Waarna Trump zich minutenlang verloor in een emotionele uitval over hoe Clinton zichzelf niet in de hand had.

 

“Whew. Oké.” Hillary Clinton

Meer had Hillary daar niet op te zeggen, maar ze voegde er wel een glimlach en een schoudermove aan toe die dermate jpeg-waardig waren dat ze heel Twitter rondgingen.

 

“Trump geeft zijn belastinggegevens niet vrij omdat hij niet wil dat zijn kiezers weten dat hij geen belastingen betaalt.” Hillary Clinton

De gegevens uit de jaren dat Trump zijn aangifte wel openbaar moest maken, voorspellen inderdaad weinig goeds. Nu zijn we als goede Belgen nooit tegen creatief boekhouden, maar het is niet omdat iemand die een goed doel steunt, meevliegt met je privéjet dat je die vlucht als ‘liefdadigheid’ kan inbrengen.

 

“Dat is dan slim van mij.” Trump

Euh, misschien, maar dat was niet je slimste repliek, Donald. Benieuwd hoe dat valt bij de working class voters die wel belastingen betalen.

“Ik steek mijn hand in het vuur voor deze deal.” Eandis-voorzitter Piet Buyse, Terzake

Buyse moet een Trump-fan zijn: ook hij stelt het eigen (bedrijfs)belang boven het nationale belang. Want dat naast de Staatsveiligheid ook China-experts bedenkingen hebben bij de Eandis-deal deert hem niet: “die bekijken de deal vanuit een geopolitieke context, ik bekijk het vanuit ons bedrijf en wat het beste is voor ons bedrijf.” Een mens moet zijn prioriteiten kennen.

 

“Een papiertje.” Vlaams minister-president Bourgeois over de Eandis-brief

Overigens neemt niemand het advies van de Staatsveiligheid ernstig. “Komedie,” vindt Louis Tobback. Verkopen, die handel, en snel. En waarom niet aan de Chinezen? Als socialist kan je daar toch niet tegen zijn? Vlaams Minister Homans houdt het op: “Het was niet aan ons om dergelijke gevoelige informatie te communiceren.” Met andere woorden: wat er ook in een brief staat, zolang niemand dat weet, is er geen probleem. Zoals met Trump’s belastingaangifte.

 

“Lezen scherpt de neus voor de geur van bullshit.” Stephen King, The Guardian

Dat Trump –en met hem vele andere populisten- het zo ver schopt, is een gevolg van de ontlezing, waarschuwt Stephen King. Bezuinigen op cultuur is een aanslag plegen op het verstand van je volk, en zorgt ervoor dat je ze alles kan wijsmaken. Valt iets voor te zeggen.

 

“Laat Aleppo niet het Guernica van de 21ste eeuw worden.” Frans minister van Buitenlandse Zaken Ayrault

“Guerni-wat?” vraagt een generatie Amerikanen zich nu collectief af. Er viel geen woord over Syrië tijdens het presidentsdebat. Nochtans gaat het, eufemistisch uitgedrukt, niet zo goed in Aleppo: het regent bunkerbusterbommen, er vallen bosjes burgerslachtoffers en ook ziekenhuizen worden niet gespaard. Zelfs de VN konden niet langer wegkijken; de Veiligheidsraad kwam in spoedzitting bijeen. Frankrijk, Groot-Brittannië en de V.S. beschuldigden het Syrische leger van oorlogsmisdaden en de Russen van medeplichtigheid. Waarna iedereen rustig naar huis ging, voor de high noon tea.

“Als ik naar jouw huis kwam en er je kinderen vermoordde, zou jouw hart zich dan niet vullen met haat?” Karim Khan, Al Jazeera

De V.S. noemen de Russische luchtaanvallen in Syrië wel “barbarisme en geen anti-terrorisme”, voor de drone-aanvallen van de CIA in Pakistan gelden andere regels.  Bij deze “gerichte” aanvallen vielen sinds 2004 al 966 slachtoffers, waaronder 207 kinderen. Erg gericht kan dat niet zijn, als je in 1 op 5 gevallen een kind treft. Obama verstrengde de voorwaarden voor zulke aanvallen wel, om burgerslachtoffers te vermijden, maar niet in Pakistan: daar volstaat een vermoeden van terrorisme. Journalist Karim Khan, die bij zo’n aanval zijn broer en zoon verloor, sleept de CIA nu voor de rechter. Want dat de VS weigeren de burgerslachtoffers te erkennen, zet alleen maar meer kwaad bloed. “Zo kweken ze jihadi’s,” verzucht Khan.

 

“Weer de slechte daad af met iets dat beter is. Dan zal hij, met wie er vijandschap was, als een boezemvriend voor je zijn.” Koran

En zelfs met terroristen drink je beter gewoon thee, stelt De Correspondent. Dat doen ze in het Deense Aarhus, waar aspirant-Syriëstrijders een mentor krijgen. Het aantal vertrekkers is op 2 jaar tijd gedaald van 30 naar 1: een uitgestoken hand blijkt beter te werken dan repressie. Psycholoog Bob Rosenthal benoemde dat als het Pygmalion-effect: als we mensen benaderen alsof we niets dan goeds van hen verwachten, functioneren ze beter. Benaderen we hen met achterdocht of zonder warmte, glijden ze sneller af.

“Een opdracht voor mijn broeders in België.” IS-propagandist Rachid Kassim

We kunnen maar beter snel thee zetten voor onze lokale jihadi’s, want IS heeft de foto en adresgegevens van een aantal Belgische militairen online gezet. Zo zie je maar hoe die militairen op straat bijdragen tot onze veiligheid; voor je het weet, zijn het allemaal doelwitten. Wie zich gedraagt als een staat in oorlog, wordt er één.