Scoop #DSOpinie
21/10/2016, DSOpinie –
“Of ik de verkiezingsuitslag ga aanvaarden? Dat zie ik dan wel. Ik hou het graag spannend.” Donald Trump
Amerikaans presidentskandidaat denkt dat hij een Afrikaanse dictator is. Trump vergat in het derde presidentsdebat even de schijn op te houden. Och, geef toe, democratie is overschat.
“Jullie vernielen mijn land, dus zal ik jullie doden.” President Duterte, Al Jazeera
Ook de Filippijnse president Rodrigo Duterte verliest de basisbeginselen van de democratie wel eens uit het oog. In de 100 dagen dat hij aan de macht is, werden in zijn war on drugs al meer dan 3500 mensen neergeschoten. Een gewettigde actie, vindt hij, want de 3 miljoen drugverslaafden vormen een bedreiging voor de volgende generatie. Dat er bij de nachtelijke raids ook kinderen en onschuldigen omkomen, is collateral damage. Meer dan 700000 verslaafden gaven zichzelf intussen aan, en belandden in overbevolkte gevangenissen of ontwenningsprogramma’s waar ze doodskisten maken voor hun neergeknalde collega’s.
“Geen enkel land is zo vastberaden het terrorisme te bestrijden als Saoedi-Arabië.” Minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir, The Independent
En wie ten strijde trekt, pleegt al eens een oorlogsmisdaad. Dat hoort erbij. Al noemen de Saoedi’s het bombardement op de begrafenisstoet in Jemen waarbij 140 mensen omkwamen liever “een vergissing”. De Britten moeten zich niet verontschuldigen omdat bij daarbij Britse wapens gebruikt werden, vindt Al-Jubeir. “Wij hebben die wapens gekocht en gebruikt in een legitieme oorlog in overeenstemming met het internationaal recht.” Een oorlog waarbij elke dag 10 kinderen omkomen, 10.000 kleuters stierven bij gebrek aan gezondheidszorg, 320.000 kinderen ondervoed zijn, 10 miljoen kinderen geen drinkwater hebben en 1.2 miljoen geen onderdak: hoe precies wettig je dat?
“Ik hoop dat mevrouw Bone de gelegenheid op passende wijze zal vieren.” Brits Premier Theresa May in het parlement
Wat May precies suggereert aan de echtgenote van haar jarige partijgenoot Peter Bone is onduidelijk, maar het is wel degelijk iets schunnigs, want de hele conservatieve fractie giert het uit. Als je in nauwe schoentjes zit, zijn alle middelen goed om de aandacht af te leiden van de vragen van de oppositie. Over Jemen. Of over de toestand van de National Health Service, nu 80% van de Britse ziekenhuizen in de rode cijfers zit. Misschien moet Maggie De Block eens rondkijken wie er binnenkort jarig is, als ze de besparing van 902 miljoen in de gezondheidszorg moet uitleggen?
“Als je de sociale zekerheid aanvalt, ontrafel je de eenheid van België.” Elio Di Rupo, HLN
Opluchting op de banken van de N-VA. Met een begroting die voor 70% put uit de sociale zekerheid, komen ze via een omwegje toch nog aan hun communautair programma toe.
“Homo economicus is een chimpansee.” De Correspondent
Als we psycholoog Barry Schwartz mogen geloven, zijn er nochtans makkelijker manieren om de begroting in evenwicht te krijgen. Snoeien in de loonkost bijvoorbeeld. Want uit zijn onderzoek blijkt dat geld en bonussen niet motiveren: dat lukt alleen met chimpansees. De mens is niet hebzuchtig van nature: dat is aangeleerd, net als cynisme en luiheid. Mensen presteren zelfs minder goed als ze meer betaald worden, omdat hun intrinsieke motivatie daalt. Betrokkenheid blijkt belangrijker dan loon. Helaas is dat niet economisch toepasbaar: 90% van de volwassenen besteedt de helft van hun wakkere leven aan dingen die ze liever niet doen op plaatsen waar ze liever niet zijn. Kortom: geld is het enige dat ons überhaupt op kantoor houdt.
“Niets zo mooi als een kind dat hier buitengaat en denkt dat lezen cool is.” The Huffington Post
En soms werken bonussen wel: een kapper in Michigan geeft kinderen die hem voorlezen tijdens het knippen 2$ korting. Hij is ervan overtuigd dat lezen het zelfvertrouwen vergroot, zeker uit boekjes met Afro-Amerikaanse rolmodellen. Zijn leesbevorderingsproject is een hit: het salon zit vol lezende kinderen. Blijkbaar is het aanstekelijk: zien lezen, doet lezen. Niet alleen apen apen apen na.
“Buchmesse is Oktoberfest voor salonfähigen.” Auteur Christiaan Weijts, De Standaard
Misschien moeten ze in Frankfurt een kapsalon installeren. Want volgens Weijts is de boekenbeurs teveel commercie, teveel kermis en te weinig literatuur. Hij mag dat zeggen, want hij is een man. Dan heet dat cultuurkritiek. Zeg dat als vrouw, en je krijgt gegarandeerd de volgende vraag:
“Zat je tampon verkeerd?” organisator van een literaire manifestatie tegen auteur, Rekto:verso
Zo’n uitspraak moet toch kunnen? “We mogen toch nog eens lachen?” Of eens billenknijpen. Of vrouwen minder betalen. Of hen op hun uiterlijk beoordelen. Uit een onderzoek van Rekto:Verso blijkt dat seksisme in de kunstensector welig tiert, er nog steeds verwacht wordt dat vrouwen bij wijze van carrièreplanning door het juiste bed passeren en het glazen plafond in de cultuursector vuistdik is. Ik zeg dat al jaren, maar geen hond die luistert: ik ben dan ook een vrouw. Wie weet hoe mijn tampon zit.
“Allochtone vrouwen minder bedreigend? Ik krijg toch andere signalen.” N-VA politica Zuhal Demir
Alleen in de politieke wereld is het tegenovergestelde waar. Daar krijgen vrouwen meer kansen. Allochtone toch. Omdat ze minder bedreigend overkomen dan hun mannelijke collega’s. Want in de ogen van de Vlaming zijn alle allochtone mannen potentiële terroristen. Seksistische uitspraak, vindt Demir: alsof zij haar job aan haar geslacht te danken heeft. Anderzijds: na haar uitspraken over het pushbacken van vluchtelingen, is het geen wonder dat zij wel bedreigend overkomt. In elk geval voor vluchtelingen.
“Vluchtelingen zijn de verpersoonlijking van onze angst om alles te verliezen.” Socioloog Zygmunt Bauman, Al Jazeera
Daarom willen we hen weghebben: niet omdat ze een werkelijke bedreiging zijn, maar omdat ze onze illusie van veiligheid aantasten. Want deze vluchtelingen zijn geen arme sukkels, maar gerespecteerde burgers. Ze hadden een huis en een job, ze waren gelukkig, net als wij, en ze raakten alles kwijt. Hun aanwezigheid doet ons beseffen dat ons hetzelfde kan overkomen. En dus moeten ze weg. Uit Calais en uit ons zicht. Wat is er eigenlijk gebeurd met het goede christelijke motto Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet gij dat ook een ander niet? Of zijn we selectief bij het verdedigen van onze oude Europese waarden?
“Frankrijk kent af en toe een revolutie, maar dit is er geen.” Transgenderorganisatie ANT, The Telegraph
Geen enkele andere bevolkingsgroep in de hele wereld wordt gedwongen tot sterilisatie. Alleen transgenders. Ook bij ons. De Raad van Europa en het Hof van de Rechten van de Mens beslisten al eerder dat verplichte sterilisatie niet kan, maar de nationale wetgeving loopt in veel landen achter. Frankrijk schafte de sterilisatieplicht nu af, maar wie van geslacht wil veranderen, moet wel nog langs de rechtbank passeren, terwijl transgenders in pakweg Duitsland gewoon een ander geslacht kunnen aanvragen bij de burgerlijke stand. Een kleine Franse revolutie misschien, maar wen er maar aan dat je binnenkort kan zeggen: “papa est enceint(e).” Zonder e. Taalkundig is dat alvast ongezien.