Waar blijft The Great Gay Novel? / ’t Verschil wordt #kartonnenDozen
Net zoals in de andere kunsten zijn bovengemiddeld veel auteurs holebi. Toch moet de Great Gay Novel van de wereldliteratuur nog geschreven worden. En het lijkt er steeds minder op dat dat gaat gebeuren. Vroeger doken ook in grote literatuur nog holebi-personages op – denk maar aan Woolf, Wilde, Proust, Puig, Mann, Mishima, Vidal, Capote, Stein.Tegenwoordig gebeurt dat steeds minder. Misschien is het minder ‘nodig’ nu holebi’s meer verworven rechten hebben, maar het is wel vreemd dat de sociale realiteit zich niet reflecteert in een normale mix van personages.
Volgens mij is dat autocensuur: boeken met een holebithema worden vaak weggezet als nicheliteratuur en niet langer op hun literaire kwaliteiten beoordeeld. (Noem mij, op de Pullitzer voor Eugenides, de Booker shortlist voor Mc Cabe en de Libris voor Petry na een bekroond boek met een homo erin. Juist. Irving. Maar zouden Winterson en Aciman niet veel bekender zijn met heteroromans?) Veel gevestigde auteurs spelen dus op (commercieel) veilig en schrijven heteroliteratuur. ‘Omdat het niet uitmaakt.’ Dat is jammer; het aantal Nederlandstalige, recente romans is op 1 hand te tellen. Als er zich al iemand aan waagt, is het een onverdachte hetero – zoals Mulisch. Lanoye’s Kartonnen Dozen is niet voor niets een everseller; er is sindsdien nauwelijks nog iets verschenen.
Nochtans hebben we een brede canon; het is belangrijk dat we die koesteren en veiligstellen. Zodat we onze eigen literatuurgeschiedenis niet vergeten. Ga maar eens in een gewone boekhandel op zoek naar Genet, Isherwood, Maupin,… Dat koopt geen hond meer in. Of tel eens de boeken met een holebithema in reguliere boekhandel – daar wil je als vers-uit-de-kast-getuimelde 16-jarige niet naar staan zoeken. Daarom is het zo belangrijk dat er een holebiboekhandel blijft bestaan. Want het is niet omdat je overal koffie kan bestellen, dat een koffiebar geen plus is. Thx, Johanna M Pas om met #KartonnenDozen voor opvolging van ’tVerschil te zorgen. Succes!
De Standaard maakte er een stuk over: dat kan je hier nalezen.